Složení: Dřišťál plod Příprava: buď přímá konzumace 1-2 lžičky denně nebo ve formě čaje. Hodí se i jako koření na maso.    Balení: 70 g     Dřišťály jsou husté trnité keře. Vyskytují se v mírných zeměpisných šířkách Evropy, Asie, severní Afriky a Severní Ameriky. Zralé plody dřišťálu (dřišťálky) jsou jedlé, mají nakyslou chuť a používají se v kuchyni. Dřišťálu obecnému se lidově říká dračí jahody nebo bílé trní. Léčivé účinky dřišťálu Plody dřišťálu mají vysoký obsah vitaminu C a vitaminu... Celý popis

Koupit za 72 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

  Složení: Dřišťál plod
Příprava: buď přímá konzumace 1-2 lžičky denně nebo ve formě čaje. Hodí se i jako koření na maso.
   Balení: 70 g    
Dřišťály jsou husté trnité keře. Vyskytují se v mírných zeměpisných šířkách Evropy, Asie, severní Afriky a Severní Ameriky.

Zralé plody dřišťálu (dřišťálky) jsou jedlé, mají nakyslou chuť a používají se v kuchyni. Dřišťálu obecnému se lidově říká dračí jahody nebo bílé trní.

Léčivé účinky dřišťálu

Plody dřišťálu mají vysoký obsah vitaminu C a vitaminu K, četné minerální látky, stopové prvky a organické kyseliny, působí antioxidačně.

Pro léčebné účely se brzy na jaře nebo na podzim sbírá kůra z kořenů a kmínků, v dubnu a květnu list. Odvar z listí nebo kůry pomáhá při onemocnění jater, ledvin, ledvinových kaméncích, zánětech žlučníku, zánětech močových cest, na žaludeční vředy, na oční záněty čistí krev, působí močopudně a pomáhá při lupence.

Využití

Červené podlouhlé bobule mají měkkou texturu a příjemně nakyslou chuť. Můžeme je používat všude, kde používáme citróny.

Plody můžeme usušit – hodí se k přípravě čaje i jako koření na maso. Z čerstvých připravujeme džemy, marmelády, sirupy, přidáváme je do kompotů, nakládáme do octa. Jsou bohaté na pektin. Bobule dřišťálu rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s dalším kořením a používáme k ochucování masových kuliček, karbanátků, paštik, k přípravě marinád a do některých pikantních omáček. Hodí se také do nádivek, dušených pokrmů a masových jídel. Sušené bobule po jemném orestování uvolní chuť. Sypou se na některé pokrmy s rýží. Čerstvé bobule nasypeme v poslední chvíli na pečené jehněčí nebo skopové maso, popukají a na maso se rozprskne jejich kyselá šťáva.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Grešík
Hmotnost 70 g